Στα μαχαίρια,με το υπάρχον,τους υπερασπιστές και τους ψευδείς επικριτές του...
Είναι αναγκαίο να έρθουμε στα μαχαίρια με όλα αυτά.
Καθένας απο εμάς μπορεί να πάψει να κλωθογυρίζει στη σκλαβιά των όσων δεν γνωρίζει και αρνούμενος το δόλωμα των άδειων λέξεων,να έρθει στα μαχαίρια με τη ζωή.
Και επειδή ακόμα και οι κοιμισμένοι συνεργούν σε οσα γίνονται στον κόσμο,ήρθε η ώρα να ακονίσουμε τα μαχαίρια...

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Eργασιακές ειδήσεις

Aναδημοσίευση απο athens.indymedia.org

Αναφάλιστος ένας στους τρεις εργαζόμενους-Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη.. στην ανεργία-Εργαζόμενοι στα Καρφουρ, αντιδρούν στη μείωση μισθών που αποδέχτηκε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου-24ωρη απεργία στην Εμπορική Τράπεζα την Τετάρτη-Εποχικά βοηθήματα ΟΑΕΔ-Προετοιμασία για νέα απεργία, καλούν 8 ομοσπονδίες και 12 εργατικά κέντρα-Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους μηχανικούς, μειώσεις 18%

Ανασφάλιστο βρήκαν έναν στους τρεις εργαζόμενους οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, με το 57,2% των ανασφάλιστων να είναι Έλληνες και το 42,8% αλλοδαποί.

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, στην οποία διατύπωνε την ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας για τη συνολική ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 έγιναν 18.698 έλεγχοι πανελλαδικά. Από τους ελέγχους αυτούς, κατά το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν για την αδήλωτη εργασία συνολικά 11.621 κοινοί έλεγχοι από ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) και ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις, οι οποίες συνολικά απασχολούν 35.674 εργαζόμενους.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι οι 12.629 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων 5.411 ή 42,8% αλλοδαποί (σε σύνολο 11.521 αλλοδαπών εργαζομένων) και 7.218 ή 57,2% ημεδαποί(σε σύνολο 24.153 ημεδαπών εργαζομένων), οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού του ΙΚΑ.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία ανέρχονται σε 6.805.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο σε αυτά να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.


Από τους ανωτέρω ελέγχους, όπως ενημερώνει ο κ. Βρούτσης, οι 4.994 έλεγχοι διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.) στις οποίες απασχολούνται συνολικά 19.341 εργαζόμενοι.
Από τα επεξεργασθέντα στοιχεία που αφορούν στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο και με την επιφύλαξη ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ακόμη τα στοιχεία από τους ελέγχους του κλιμακίου ΕΥΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
6.432 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι από τους οποίους 2.810 ήταν αλλοδαποί, σε σύνολο 6.910 αλλοδαπών εργαζομένων. Επίσης από τους 12.431 συνολικά ημεδαπούς εργαζόμενους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 3.622 ήταν ανασφάλιστοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενοι προσωπικού ΙΚΑ.
- Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο σε σχέση με το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων ανέρχεται στο 43,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανασφάλιστων ημεδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων ανέρχεται στο 56,3%.
- Τα πρόστιμα στο συγκεκριμένο κλάδο που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται σε 3.956.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Από το ΑΠΕ

Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη.. στην ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην πόλη της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται  ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σε αστικό χώρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έδωσε για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης 28,6%, που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για ένα ποσοστό που οριακά θα ξεπερνούσε το 28%. Αν σε αυτό προσθέσουμε και ένα ποσοστό ατόμων που δεν έχουν δηλώσει ότι είναι άνεργοι τότε το 30 τοις εκατό αποτελεί δεδομένο.
Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς;
Πολύ απλά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης ζει μία ολόκληρη πόλη ανέργων, που αριθμεί 117.800 ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Αυτοί που έχουν δουλειά φτάνουν μόλις τις 293.000 σε μία πόλη με συνολικό πληθυσμό 791.300.
Παράλληλα, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όχι μόνο συνεχίζει να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλες τις αστικές περιοχές της χώρας -ο μέσος όρος κινείται στο 25%- αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, που το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έπεσε στο 52%, ενώ ο μέσος όρος στις αστικές περιοχές είναι στο 54,5%. Τι χειρότερο από τον συνδυασμό υψηλή ανεργία και χαμηλή απασχόληση.
Το μεγάλο χαστούκι αφορά στις ηλικίες 25 εως 45 όπου η εύρεση εργασίας αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας  οπότε τα πτυχία μένουν κρεμασμένα στον τοίχο και σε πολλές περιπτώσεις η πολυετής προυπηρεσία μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά γιατί ο εργοδότης θέλει φθηνή λύση και θα κάνει τα στραβά μάτια στην ποιότητα κάτι που γίνεται σε πολλούς κλάδους.

Εργαζόμενοι στα Καρφουρ, αντιδρούν στη μείωση μισθών που αποδέχτηκε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ» να μειώσει τις αποδοχές τους κατά 5%, καθώς επίσης και για την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας («Αυτόνομη Παρέμβαση» – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,7%,  υπερψηφίζοντας την εισήγηση που έγινε στη Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου.
Στη Γενική Συνέλευση, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα.

24ωρη απεργία στην Εμπορική Τράπεζα την Τετάρτη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.Τη Δευτέρα, ο γαλλικός όμιλος Credit Agricole, ανακοίνωσε ότι άρχισε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank, για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας.

Εποχικά βοηθήματα ΟΑΕΔ

Δείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ποιοι δικαιούνται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ και πόσο είναι ανά κατηγορία
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2012.
Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) , εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναιεργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:
Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών –οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.
Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 10/9/2012, και κατά το έτος 2011 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2012, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και, η οποία για το έτος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 €.
Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/12 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.
Αναλυτικά το ύψος του βοηθήματος και οι προϋποθέσεις χορήγησής του ανά κατηγορία είναι οι εξής:
ΚΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ημερομίσθια
2011
ΠΟΣΟ
ΣΕ
ΕΥΡΩ
Α1Οικοδόμοι
95-210
678,06
Β1Σμυριδορύκτες Νάξου
50-240
916,30
Γ1Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες
50-210
641,41
 2Καπνεργάτες
50-210
-//-
 3Αγγειοπλ.- κεραμομ.- πλινθοπ
50-210
-//-
 4Ναυπ/κή ζώνη
50-210
-//-
Δ1Μουσικοί-τραγουδιστές
50-210
458,15
 2Ηθοποιοί
50-210
-//-
 3Υποδηματεργάτες
50-210
-//-
 4Χειριστές-βοηθοί χειριστών κιν/φου
50-210
-//-
 5Ελεγκτές κιν/φου -θεάτρου
50-210
-//-
 6Ταμίες κιν/φου-θεάτρου
50-210
-//-
 7Τεχνικοί- κιν/φου & τηλεόρασης
50-210
-//-
 8Ταξιθέτες θεάτρου – κιν/φου (άρθ. 22 Ν 2556/97
50-210
-//-
 9Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικώνκ.λ.π. μηχανημάτων
70-210
-//-
 10Μισθωτοί τουρ/κού – επισ/κού κλάδου
75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12


Απόφαση γενικής συνέλευσης γιατρών Νοσ. Νίκαιας

Η Γενική Συνέλευση επιβεβαιώνει τα εξής:
  • Ο αγώνας για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων δεν μπορεί να είναι κλαδικός και μεμονωμένος αλλά θα πρέπει να είναι γενικευμένος και παλλαϊκός και να απαντά στο σύνολο του εκβιασμού που ασκείται ενάντια στον ελληνικό λαό.
  • Πρέπει από όλους τους κλάδους, από ΟΛΟ το ΛΑΟ να διατρανωθεί η θέληση μας για ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πολιτικών που οδηγούν τον λαό σε γενοκτονία, στο ΣΥΝΟΛΟ τους, καθώς  και των ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Να γίνει αφετηρία μιας νέα πορείας για τη χώρα και τους κατοίκους της. Δεν θα δεχτούμε να θυσιαστούν όλα όσα με κόπους, θυσίες και αγώνες του λαού μας έχουν δημιουργηθεί (νοσοκομεία, σχολειά, δομές πρόνοιας, ασφαλιστικό σύστημα κλπ.), προκειμένου να σωθεί το ευρώ! Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και την εξέθρεψαν!
Αποφασίζουμε:
  1. Τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που ανακοινώθηκαν από τους υγειονομικούς φορείς και τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων:
    • Τετάρτη 3/10 και ώρα 12:00 στην πλατεία Καραισκάκη, συμμετοχή και στήριξη στην μοτοπορεία των ΟΤΑ.
    • Πέμπτη 4/10 12:00μμ στο Υπ.Υγείας συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των υγειονομικών.
    • Σάββατο 6/10 ώρα 6:00μμ συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με ταυτόχρονη συμμετοχή στην συναυλία της ΟΕΝΓΕ.
    • Παρασκευή 12/10 στην επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από του Γερμανούς κατακτητές, οργανώνουμε διαδηλώσεις στις ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.
  2. Κλιμακώνουμε την επίσχεση εργασίας! Ταυτόχρονα με την πλήρη αναστολή της τακτικής λειτουργίας, από Δευτέρα 8/10 προχωράμε και σε αναστολή της ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ. Η διοίκηση του νοσοκομείου και οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ πρέπει να φροντίσουν για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεια.
  3. Νέα γενική συνέλευση προετοιμασίας την Παρασκευή 9/10/12 ώρα 12:00μμ
  4. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των υπόλοιπων νοσοκομείων της Αθήνας-Πειραιά.
  5. Καλούμε το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 9/10, ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ κυλιόμενες 48ωρες απεργίες με στόχο την ανατροπή όλων των νέων μέτρων, πριν αυτά κατατεθούν για ψήφιση στην Βουλή.

Προετοιμασία για νέα απεργία, καλούν 8 ομοσπονδίες και 12 εργατικά κέντρα

Κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για κλιμάκωση των αγώνων με τηνπροετοιμασία της επόμενης πανελλαδικής απεργιακής απάντησης στα άγρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους 8 Ομοσπονδίες και 12 Εργατικά Κέντρα.
Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Συνταξιούχων Ελλάδας (ΙΚΑ – ΕΤΜ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. Και τα Εργατικά Κέντρα: Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Αρτας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό, Σάμου, Φωκίδας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Το κάλεσμα
Αναλυτικά, το κάλεσμα σημειώνει:
«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Ούτε ώρα χαμένη. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Να προετοιμαστούμε με πολύμορφες εκδηλώσεις πριν από όλα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, για νέα πανελλαδική απεργία μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου όταν η Βουλή θα συζητά την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου.
24ωρη απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και η επιτυχία της στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών αποτέλεσε μια αποφασιστική απάντηση εκ μέρους των εργαζομένων, έδειξε μερικώς την τεράστια και αφανέρωτη ακόμα δύναμη της εργατικής τάξης. Η επιμονή της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τρόικας στην υλοποίηση της ταξικής επιλογής για την ψήφιση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά κυρίως η εφαρμογή στην πράξη από τους εργοδότες στους τόπους δουλειάς μέτρων ακόμα χειρότερων από αυτά που έχουν ψηφιστεί και συζητιούνται μας δείχνουν ότι η ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας δεν μπορεί να είναι έργο μιας πράξης.
Θα είναι το αποτέλεσμα μιας αυξανόμενης κλιμάκωσης των αγώνων σε όλα τα επίπεδα, με κύριο και βασικό στοιχείο την οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, την παρεμπόδιση και τη ματαίωσή τους εκεί που κυρίως κρίνεται η εφαρμογή τους. Θα είναι το αποτέλεσμα τηςχειραφέτησης των εργαζομένων όχι μόνο από τους πολιτικούς υπηρέτες, τα κόμματα του κεφαλαίου και τους πράκτορες της εργοδοσίας στα συνδικάτααλλά κυρίως από την καπιταλιστική ανάπτυξη στο όνομα της οποίας μας τα παίρνουν όλα και η οποία ευθύνεται για τα βάσανα που ζούμε.
Να συζητήσουμε και να οικοδομήσουμε την ενότητα δράσης των συνδικάτων μας, της εργατικής τάξης, έχοντας ως πλαίσιο ενότητας και κοινής δράσης βασικά ζητήματα, όπως: Τα μέτρα έχουν στόχο αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη των κερδών, αποτελούν υλοποίηση πάγιων απαιτήσεων των μεγάλων μονοπωλίων, των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δε σώζουν κανέναν εργαζόμενο και καμιά πατρίδα. Οι πολιτικές αυτές και τα μέτρα δεν είναι προϊόν ανικανότητας των αστικών κομμάτων και των πολιτικών, κακής εκτίμησης και διαχείρισης, δεν είναι αναποτελεσματικά. Είναι μέτρα που απορρέουν από τις ανάγκες του κεφαλαίου, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεσματικά εφόσον η στόχευσή τους είναι να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, να αυξήσουν την εκμετάλλευσή μας.
Η ανάπτυξη την οποία τάζουν δε θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την ανεργία, δε θα λύσει τα προβλήματά μας. Η ανάπτυξη αυτή θα γίνει με κριτήριο την κερδοφορία των λίγων, θα είναι ανάπτυξη στηριγμένη στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων μας και ο προθάλαμος της επόμενης, ακόμα χειρότερης καπιταλιστικής κρίσης. Γι’ αυτό δεν αναζητάμε καλύτερο διαχειριστή, δεν έχουμε ορίζοντα στην πάλη μας κάποια μεγαλύτερη επιμήκυνση, ένα καλύτερο μνημόνιο, ένα καλύτερο “κούρεμα”, μια καλύτερη δανειακή σύμβαση.
Αγωνιζόμαστε για να έχουμε όλοι μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν μόρφωση και Υγεία για όλους μας ανεξάρτητα από το πορτοφόλι μας, διακοπές, ξεκούραση και ασφαλές μέλλον. Και αυτά μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε μόνο μέσα από μια ανάπτυξη απαλλαγμένη από το καπιταλιστικό κέρδος, με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοποίηση του παραγόμενου πλούτου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Διαχωρίζουμε τις ευθύνες μας από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, τις ηγεσίες άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ακόμα και τώρα αποπροσανατολίζουν, κρύβουν την αλήθεια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα γενικευμένη καπιταλιστική κρίση. Μιλάνε για κρίση χρέους, για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων, για αναποτελεσματικά μέτρα και ανίκανους διαχειριστές, για την ανάγκη πιο δίκαιης κατανομής των βαρών, για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, για τυφλούς που ζουν σε γυάλινους πύργουςΑκόμα και όταν υποχρεώνονται να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να τις εκφυλίσουν, να τις υπονομεύσουν, να είναι χωρίς συνέχεια, τουφεκιές στον αέρα.
Εμείς αγωνιζόμαστε για συνδικάτα γερά, μαζικά, με πόδια στους τόπους δουλειάς, που θα έχουν εμπιστοσύνη οι εργαζόμενοι σε αυτά και δε θα είναι άλλοθι και εφαλτήριο βολέματος μιας κάστας εργατοπατέρων.
Συνδικάτα που θα συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φυλή, εργασιακή σχέση, αποφασιστικά ταγμένα κατά της ανάπτυξης που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία, κατά της αξιοποίησης του παραγόμενου πλούτου για τον πλουτισμό μιας χούφτας παρασίτων.
Με αυτό το πλαίσιο, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σας καλούμε να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, να προετοιμάσουμε την επόμενη πανελλαδική απεργιακή μας απάντηση σε μια πορεία κλιμάκωσης τόσο των μορφών πάλης μας όσο και του πλαισίου της δράσης μας.
Οκτώβρης 2012».
 

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους μηχανικούς, μειώσεις 18%

Κοινή ανακοίνωση ΟΣΕΤΕΕ- ΣΤΥΕ
ΟΣΕΤΕΕ & ΣΤΥΕ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΔΜΗΕΔΕ
ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 Οι συστηματικές ενέργειες από πλευράς ΟΣΕΤΕΕ και ΣΤΥΕ και η συναντίληψη με την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ότι απαιτείται να υπάρχουν κανόνες στους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων, οδήγησε ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις στην υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Εργοληπτικές και Κατασκευαστικές Τεχνικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Η σύμβαση κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με Π.Κ. 22/1-10-2012.
Με τη νέα σύμβαση:
·        Κατοχυρώνονται εκ΄ νέου ο 13ος & 14ος μισθός τώρα που η Τρόικα απαιτεί την ολοκληρωτική κατάργησή τους.
·        Περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα για τους τεχνικούς υπαλλήλους, κόντρα στις μνημονιακές ρυθμίσεις που κατάργησαν όλα τα τεχνικά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ & Δημόσιο.
·        Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν εντάσσονται σύμφωνα με τις μνημονιακές ρυθμίσεις και την ερμηνεία τους από εργοδότες και Κυβέρνηση στα εισαγωγικά κλιμάκια της βίαιης αναπροσαρμογής της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ (650 ή 550 ευρώ μεικτά τον μήνα), αλλά σε αυτά της Εθνικής Κλαδικής με βάσεις αναφοράς την ΕΚΣΣΕ 3/4/2008 και την Δ.Α. 4/2011.
·        Εντάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής (Δ.Π.Υ.).
·        Εντάσσονται οι ειδικότητες των αποφοίτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Περιβαλλοντολόγων ΑΕΙ που εργάζονται στον κλάδο, σε ειδικό μισθολογικό κλιμάκιο (88% αμοιβής Διπλ. Μηχανικών).
·        Διατηρείται η κλαδικότητα καθώς αφορά το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μέλη της ΠΕΔΜΗΕΔΕ.
·        Γίνεται η αρχή για να σπάσει η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχει επιβληθεί από τους εργοδότες στον κλάδο, μετά την καταγγελία της ΕΚΣΣΕ.
·        Μπαίνει ένα φρένο στην εργοδοτική πρακτική να απολύονται οι εργαζόμενοι με μηνιαία αποζημίωση με αναφορά στον μισθό που θα προέκυπτε μετά τη λήξη της μετενέργειας.
·        Η μείωση στους μισθούς είναι 18% επί των μισθολογικών κλιμακίων της Δ.Α. 4/2011. Είναι η πρώτη μείωση που προκαλείται από ΣΣΕ στον κλάδο, από την εφαρμογή των δύο μνημονίων καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2012 καταφέραμε, θεσμικά & συμβατικά, να μην έχουμε καμία μείωση. Οι μειώσεις βέβαια που επήλθαν στον τεχνικό – ιδιωτικό τομέα μετά τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου από τον Ιούνιο και μετά ξεκινούσαν από το 25% και έφθαναν το -60%.
·        Κατοχυρώνεται πλέον ο χρόνος προϋπηρεσίας των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν Δίπλωμα Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ, με αναγωγή και ένταξη στο κλιμάκιο του Διπλ. Μηχανικού (83%).
·        Διατηρούνται όλα τα θεσμικά ζητήματα για τους εργαζόμενους.
·        Η ισχύς της σύμβασης είναι από 08/07/2012 έως 31/12/2013 και είναι εφαρμοστέα στα μέλη του ΣΤΥΕ & της ΟΣΕΤΕΕ που εργάζονται στις επιχειρήσεις μέλη της ΠΕΔΜΗΕΔΕ. Αφορά 5.000 περίπου εργαζόμενους σε 600 επιχειρήσεις.
Είναι βέβαιο ότι παρά την ικανοποίηση δεν είναι ώρα για παιχνίδι εντυπώσεων και για πανηγυρισμούς. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να αποκτήσουμε Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλο τον Τεχνικό Κλάδο.
Τώρα που η επίθεση Τρόικας – Κυβέρνησης κλιμακώνεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και ο δρόμος που ανοίγει για τη σύναψη Σύμβασης σε όλο τον Κλάδο.
Καλούμε και πάλι τους εργοδοτικούς φορείς να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κλάδο ή αν θεωρούν τις ρυθμίσεις των μνημονίων ως ευκαιρία να ισοπεδώσουν τους τεχνικούς υπαλλήλους.
Και βέβαια τους καλούμε να αποσύρουν την αγωγή που έχουν κάνει απέναντι σε ΟΣΕΤΕΕ και ΣΤΥΕ για ολοκληρωτική κατάργηση της σύμβασης και εκδικάζεται στις 06 Νοεμβρίου. Μας είναι αδιανόητη η συνέχιση αυτής της απρόκλητης ολομέτωπης εργοδοτικής επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους.
Δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό των συναδέλφων τεχνικών υπαλλήλων, αλλά και του συνόλου του τεχνικού κόσμου και την επιβολή ενός κράτους, αναξιοπρέπειας, δουλείας και εργασιακού μεσαίωνα από τους επιχειρηματίες του κλάδου με τα εξοντωτικά εργαλεία που τους έχουν οπλίσει τα δύο μνημόνια.
Δε θα επιτρέψουμε σε καμία σκοπιμότητα να παίξει με τις ζωές των συναδέλφων μας.
     Απαιτούμε την απόσυρση της καταγγελίας της ΕΚΣΣΕ και την έναρξη του διαλόγου
     υπό ίσους όρους για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και κοινά αποδεκτής λύσης για
     υπογραφή νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης σε όλο τον κλάδο.
Ο αγώνας με τις παρούσες εξοντωτικές πολιτικές στον κλάδο θα είναι μακρύς, έντονος και  καθημερινός.
Παρά το ότι είναι άνισος, έχει και θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.
Η ΣΣΕ που υπογράψαμε συμβάλει σε αυτό, πρακτικά & συμβολικά.
Καλούμε τους εργαζόμενους να εγγραφούν και να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο στο ΣΤΥΕ και την ΟΣΕΤΕΕ ώστε να θωρακιστούν με την ασπίδα της ΣΣΕ.
Οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι που οδηγούν στη σύμβαση είναι:  
Και της ΟΣΕΤΕΕ,  http://www.osetee.gr/article.php?id=165
 

200 ευρώ για πέντε μήνες

Αυτά που γίνονται στην κλινική «Τίμιος Σταυρός» στο Αιγάλεω απλά δεν υπάρχουν και είναι κανονικός εφιάλτης. Ο ιδιοκτήτης της που είναι ο σκληρός επιχειρηματίας Θεόφιλος Κοντομήτρος εκεί που μας χρωστούσε δυο μήνες, μας έβαλε και υπογράψαμε ατομικές συμβάσεις και έφτασε στο σημείο να μας χρωστά πέντε μήνες. Μάλιστα για να δείξει την καλοσύνη του την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε 200 ευρώ για αυτούς τους πέντε μήνες, μάλλον για να έχουμε να βάζουμε βενζίνη στα αυτοκίνητά μας και να πάνε στην δουλειά μας,. Θέλω να προσθέσω ότι ο ίδιος ο Θεόφιλος Κοντομήτρος είπε μπροστά σε όλους ότι του έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι του.
Εμείς που έχουμε ατομικές συμβάσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε επίσχεση εργασίας όπως έκαναν άλλα 15 άτομα που είναι συνάδελφοί μας και δεν τους έδωσε ούτε τα 200 ευρώ. Οσοι δουλεύουμε δεν παίρνουμε καθόλου ρεπό και επειδή πρόκειται για μονάδα νεφροπαθών κρατάμε 6-8-10 κρεβάτια, ανάλογα τις μέρες.
Εχουμε την απορία αν κανείς ελέγχει όλα αυτά, δηλαδή την κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές. Νοιάζεται κανένας για όλα αυτά; Όπως ακούμε όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι μέσα στους μισθούς αλλά το κακό στον «Τίμιο Σταυρό» στο Αιγάλεω έχει παραγίνει.

Το μπουμπούκι Κοντομήτρος  δεν είναι ούτε φρέσκο ούτε πρωτότυπο:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Κλινική Τίμιος Σταυρός στο Αιγάλεω, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο σκληρός επιχειρηματίας Θεόφιλος Κοντομήτρος. Αφού κάποιοι δεν υπέγραψαν την ατομική σύμβαση που δεν αναγνώριζε την προϋπηρεσία, τον Ιούνιο έστειλε τις πρώτες προειδοποιητικές απολύσεις, ενώ πριν από τρεις μέρες έστειλε και μια ακόμη προειδοποιητική απόλυση. Ολες αυτές οι απολύσεις είναι εκδικητικές.
Όμως τώρα βασανίζονται μέχρι και αυτοί που υπέγραψαν την ατομική σύμβαση, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις μήνες συμπληρωμένοι και από το φλιτζάνι της Τιτής βγαίνει ότι πληρωμές θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Χώρια που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από την μια απολύει αλλά από την άλλη μεριά, λόγω των αδειών, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν καθόλου ρεπό.
19/7/2012 – Πηγή: Πρέζα TV

Πέντε εργαζόμενοι στην κλινική «Τίμιος Σταυρός» στο Αιγάλεω παρέλαβαν από την εργοδοσία έγγραφο με το οποίο αναφέρει ότι σε έξι μήνες θα απολυθούν και αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, δηλαδή θα φύγουμε με μειωμένη αποζημίωση όσοι δεν υπογράψαμε τις ατομικές συμβάσεις.
Ο ιδιοκτήτης της κλινικής κ. Θεόφιλος Κοντομήτρος αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση η οποία έχει …οσμή εκδίκησης, μια μέρα μετά την αρνησή μας να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δουλικούς όρους (για παράδειγμα δεν αναγνώριζε την προϋπηρεσία μας και ανεξάρτητα από αυτή μας έθετε σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, αν και πρόκειται για γυναίκες και άνδρες που είμαστε επαγγελματίες).
Αυτές οι ατομικές συμβάσεις περιελάμβαναν μόνο υποχρεώσεις των εργαζομένων προς την κλινική του και όχι το αντίστροφο!
Χώρια που είναι άγνωστο αν στέκουν από συνταγματικής άποψης, χώρια που η μείωση είναι πάνω από 22 %, χώρια που οι εργαζόμενοι στην κλινική «Τίμιος Σταυρός» ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ.
Ομως, οι αρμόδιοι είναι απασχολημένοι με άλλα θέματα και δεν ασχολούνται με αυτά. Ούτε το 30 % των εργαζομένων δεν υπογράψαν τις ατομικές συμβάσεις της ντροπής.
Οι εργαζόμενοι είχαμε συμφωνήσει σε επιχειρησιακή σύμβαση αλλά ο κ. Κοντομήτρος την έβαλε στο συρτάρι του, αν και αυτός έκανε την πρόταση.
8 Iουνίου 2012, πηγή http://www.far-west.gr 
“Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Τίμιος Σταυρός» στο Αιγάλεω έμειναν άφωνοι ακούγοντας όσα τους είπε ο εργοδότης τους. Με δυο λόγια τους ζήτησε να απαρνηθούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπογράφοντας υπηρεσιακές, την ίδια ώρα που οι κλινικάρχες συμφωνούσαν με τον σύλλογό τους την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος εισπράττει κανονικά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία για τις εξετάσεις στην κλινική, τα χειρουργεία και τις αιμοκαθάρσεις των νεφροπαθών, δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ούτε ότι δεν θα πειραχθούν οι αποζημιώσεις αυτών που θα απολυθούν. Μάλλον πάει να τις γλιτώσει, καθώς εκτός από όλα αυτά ζήτησε να υπογράψουν συμβάσεις ενός έτους, αφού πρώτα εκλέξουν δικό τους σωματείο, παραβλέποντας την ΟΣΝΙΕ. Δεσμεύσεις δεν ανέλαβε. Κάνει το μάγκα, ενώ εισπράτει λεφτά από το κράτος. Υπάρχει…
Πριν από 10 μήνες, 9 μέρες http://www.palo.gr 

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2012/10/03/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου